O noua saptamana de lucru ... asta spun cei mai multi romani azi.. nici nu a inceput bine si deja se gandesc la ziua de vineri si la ce vor face in urmatorul weekend. Cat se poate de adevarat, insa omitem ca nu toata lumea are asa job, ce-ai spune daca ti-ai trai viata in 4 zile pe luna? Suna bine? Nu prea... asta spun si eu, insa momentan daca spui asa ceva toti se asteapta de la tine la eforturi sporite in perioada de criza, ti-ar spune sa fi multumit ca ai un loc de munca macar... si asta este cat se poate de adevarat, insa vine intrebarea: Cat de mult esti dispus sa sacrifici? Ce mai inseamna viata personala si timpul liber in perioada de criza...NIMIC se pare! Daca bolile determinate de epuizare fizica si mentala legate de activitatea profesionala au fost subiecte putin atinse pana acum, insa cat se poate de prezente, oare, incepand din aceste luni ale noului an 2009 cum vor fi ele vazute? Le vom ignora ca pana acum pe masura ce se vor inmulti? Probabil ca da, fiecare va cauta modalitati de a se mobiliza si a depune eforturi si mai mari, isi va reprima orice doleanta legata de inbunatatirea traiului si va inghiti multe ... sa nu zic ce ca as fi vulgar! Cum am dovedit pana acum, avem posibilitatea de a face acest lucru intr-un grad destul de ridicat , avem resurse ce numai acum vor iesi la iveala si daca vom fi destul de chibzuiti vom iesi la capat cu pierderi cat mai putine, insa, nu trebuie sa omitem ca vor fi cei care nu vor reusi... ce se va intampla cu acestia? Va trebui sa montam si noi plase anti-sinucidere pe poduri, air-bag-uri in fata locomotivelor, sau sa interzicem complet medicamentele de risc in farmacii? Ei bine USA ne-au luat-o inainte, au stiut ei ce au stiut, ca doar de la ei a pornit totul!
Suntem prinsi in plasa sistemului bancar initiat de USA si continuat de toate marile banci ale lumii, ar trebui sa-ti pui o intrebare in acest moment! Ce-i acel sistem? Cum functioneaza? Ce s-a intamplat de am trecut de la un Boom economic la o recesiune nemaintalnita pana acum?
Ei bine, ca sa constientizezi un pic trebuie sa privesti sistemul bancar federal in USA. Luam ca ipoteza urmatorul fapt: daca fiecare datornic din USA si-ar plati azi toate datoriile pe piata nu ar mai ramane nici un Dolar, fiecare dolar de pe piata, fie el in moneda fie in cifre intr-un cont bancar este datorat de cineva cuiva. INCREDIBIL? Un pic da, o minte inchisa nu poate sa conceapa asa ceva, insa si noi, romanii suntem aproape in aceiasi problema, insa noi chiar nu constientizam acest lucru.
Prin aceasta indatorare a indivizilor, interesele marilor corporatii sunt bine protejate si isi asigura continuitate, tot ceea ce s-a intamplat pana acum a fost sa ne indatoram excesiv, sa nu economisim astfel creand o mare discrepanta, transformand economia bazata pe resurse intr-o eonomie monetara, instabila si volatila, dupa cum bine se vede.
Sa revin pe pamant mai stabil si sa nu mai bag in ceata mintile nepregatite, sa fiu mai concis un pic.
Ce-i de facut?
Tot ceea ce putem face este sa nu mai cheltuim aiurea, sa economisim, insa nu la ciorap, sa investim in infrastructura si in resurse proprii, in dezvoltarea acestor resurse si in eficientizarea productiei prin tehnologizare.
Sa nu fim reticenti la modernizare, oricum pierdem locuri de munca, dar asta inseamna evolutia, nu putem sta in umbra altora pentru totdeauna, sacrificii sunt cerute din partea fiecaruia.
Cat pentru conationalii mei Romani nu pot decat sa le transmit sa stea in banca lor anul acesta, sa-si plateasca datoriile, creditele, ipotecile, sa investeasca mai mult in productie proprie si nu in importuri ce demigreaza si asa slaba noastra economie, globalizarea trebuie sa o lasam un pic deoparte. Sa promovam produse nationale, insa fara a elimina concurenta, in acest fel si producatorii locali sa constientizeze nevoia de evolutie tehnologica, numai asa o sa putem promova o economie bazata pe resurse. Minimizarea costurilor de productie prin strategii si tehnologie noua, ceea ce va crea produse ce sa poata concura cu cele venite din import.
De aceea o sa continui sa nu cumpar mere din Turcia ci din Roamania, de aceea voi cauta Made In Romania pe fiecare produs si-l voi promova mai departe prietenilor si familiei mele, nu voi mai da bani unor corporatii pe produse la preturi incredibile produse in China de catre oameni platiti cu 2 dolari pe zi.
Poate suna un pic deplasat ceea ce spun, insa alta rezolvare nu este, poate nu o sa acceptam asa usor aceste idei dar vom fi restransi sa facem eforturi cand ne vom vedea cu totii vulnerabili intr-o masura mai mare sau mai mica...
Happy Economic Crisis to all:)))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu